Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

1.

Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 6% περίπου, σε πετρέλαιο.

2.

Aφήστε τον θερμοστάτη σε μία σταθερή θερμοκρασία όλη μέρα έτσι ώστε να μην κλείνει και ανάβει συνέχεια ο καυστήρας. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση πετρελαίου!

3.

Προσαρμόστε τις ενδυματολογικές σας συνήθειες ανάλογα με την εποχή, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τα ρούχα είναι η θερμομόνωση του σώματος!

4.

Απομονώστε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται ρυθμίζοντας τον αντίστοιχο διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.

5.

Κλείνετε τα εξωτερικά κουφώματα το βράδυ ή όταν φυσάει.

6.

Ανοίγετε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα νότια παράθυρα για να επιτρέπετε στον ήλιο να περάσει στους εσωτερικούς χώρους.

7.

Εντοπίστε τα κουφώματα που έχουν χαραμάδες και περνά ο αέρας και αεροστεγανώστε τα. Μειώστε τις απώλειες θερμότητας και βελτιώστε τις συνθήκες θερμικής άνεσης.

8.

Κλείστε την πεταλούδα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

9.

Εξαερώστε περιοδικά τα καλοριφέρ. Μην τα σκεπάζετε με διάφορα αντικείμενα και μην τα χρησιμοποιείτε για στέγνωμα ρούχων.

10.

Συντηρήστε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος της περιόδου θέρμανσης δηλ. Απρίλιο και Μάιο. Έτσι βελτιώνεται η απόδοση, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της
ατμόσφαιρας και ο εξοπλισμός έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

11.

Μονώστε τη σκεπή, την οροφή, το λέβητα και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης. Αλλάξτε τα παλιά κουφώματα και βάλτε διπλά τζάμια. Όσο πιο καλά μονωμένο
είναι το σπίτι σας, τόσο καλύτερα θα «κρατάει» τη ζέστη από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

12.

Εγκαταστήστε ένα σύστημα αντιστάθμισης σε πολυκατοικίες για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού στα καλοριφέρ, σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία και την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.

Scroll to Top